Tips die je kunt gebruiken om de energierekening laag te houden

Tips die je kunt gebruiken om de energierekening laag te houden

De redenen van grote belang van een energiezuinige woning lees je hier. Om een goede basis te hebben moet de woning uiteraard goed zijn geïsoleerd. Op deze manier kan er geen warmte ontsnappen tijdens koude winters of de woning als een sauna aanvoelen in hete zomers. Een goede isolatie kan in de muren, vloeren, ramen en daken van een woning zitten. Oudere woningen zijn uiteraard slechter geïsoleerd dan nieuwbouwhuizen. Bij renovatiewerkzaamheden zou je kunnen besluiten om extra isolatiemateriaal aan te laten brengen en kiezen voor dubbelglas in plaats van enkel glas. Door kieren en naden kan veel warmte ontsnappen waardoor de kachel extra hard moet draaien. Deuren moeten daarom goed aansluiten in het kozijn evenals ramen. Lekkages moeten worden verholpen en gaten moeten eventueel met pur worden gedicht. Goede isolatie en meer besparen? Dan kan je kosten voor gas, water en licht vergelijken.

 

Houdt de kachel laag

Indien je een cv-kachel hebt kun je veel gas verbruiken als je de kachel elke keer veel te hoog hebt staan. De gemiddelde fijne gevoelstemperatuur in de huiskamer is 20 graden. Hoe hoger hoe meer stookkosten je op de jaarnota van je energierekening terugkrijgt. Je kunt ook gaan voor een cv-houtkachel. Deze sluit je op de CV aan. Je gebruikt hierbij geen gas maar hout gestookt vuur om de kachel via de radiatoren door het hele huis te verwarmen. Het water wordt opgewarmd door de houtkachel maar de stookkosten gaan omlaag vanwege gebrek aan gasgebruik. Ook is deze manier van verwarmen beter voor het milieu dan aardgas waarbij veel Co2 vrijkomt. Voor de gezelligheid kun je ook een haard aansteken met kaarsen. Het verwarmt een ruimte maar zorgt wel voor een fijne besparing op de kosten. Voor lampen kun je het beste led kiezen. Deze verbruiken minder stroom dan gloei en halogeenlampen, en gaan tevens langer mee.

 

Kies voor duurzaam

Om nog meer te besparen en natuurvriendelijk te werk te gaan kies je voor zonnepanelen op het dak. Ook bij bewolkt weer zoals in Nederland wat vaak het geval is, doen zonnepanelen goed hun werk door jouw slaapkamer, keuken, woonkamer en badkamer te voorzien van een normale dagelijkse dosis warm water en elektriciteit. Dit maakt geen verschil met aardgas of aardstroom. Zonnepanelen zijn wel even een investering maar je kunt er zeer lang van doen. Je krijgt deze kosten weer terug door een jaarlijkse lage energierekening. Verder kun je kiezen om de was op de eco-stand te draaien zodat de wasmachine minder water verbruikt. Zorg ervoor dat je niet te heet doucht of een te heet bad neemt want ook dit zorgt voor extra gasgebruik. Je kunt energie vergelijken via de energievergelijker.