verbouwen

5 dingen waar je aan moet denken bij het verbouwen!

Help, ik ga verbouwen! Ben je van plan om een dakkapel te laten zetten of wil je een uitbouw aan de achterkant van je huis? Leuk, maar wacht even. Er komen veel dingen bij kijken waar je misschien nog helemaal niet aan gedacht hebt. In dit artikel geven we je handvatten om goed voorbereid de bouwperiode in te gaan. Hier zijn 5 dingen waar je aan moet denken voordat je gaat verbouwen.

Vergunning

Voordat je überhaupt denkt aan verbouwen, moet je natuurlijk goed kijken naar de lokale regelgeving. Heb je wel het recht om zomaar een dakkapel aan te brengen of een stuk aan je huis te bouwen? Meestal mag dit wel, maar het is toch handig om er niet halverwege het bouwproces achter te komen. Het scheelt veel tijd en enorm veel gedoe als je van tevoren alles tot in de puntjes hebt uitgezocht en geregeld.

Aannemer

Het is natuurlijk belangrijk om een aannemer te kiezen die betrouwbaar is. Ga nooit in zee met een bedrijfje dat je niet hebt onderzocht op kwaliteit. Je wilt natuurlijk niet dat er over een jaar of twee opeens blijkt dat je dakkapel lekt, omdat het slecht in elkaar is gezet. De beste manier om aan een betrouwbare aannemer te komen is om rond te vragen in de buurt. Ga eens bij je buurman kijken, hoe het daar is gegaan.

Bouwtekening

Het is aan te raden om voordat je gaat beginnen met verbouwen goed te weten wat je eigenlijk wil met je huis. Ga er eens voor zitten met een architect of aannemer om alles op papier te krijgen. Op die manier zorg je er niet alleen voor dat alles gesmeerd zal lopen tijdens het bouwproces, maar zorg je ook dat je al jouw ideeën en wensen overbrengt aan de aannemer. Zo wordt jouw uitbouw echt iets van jouw dromen.

Puin

Er komt heel wat kijken bij een verbouwing en zeker als er een muurtje moet worden gesloopt, stapelt het puin zich op. Je wilt dat natuurlijk niet allemaal op een hoop in je achtertuin hebben, dus denk eens aan het huren van een bouwcontainer. Er zijn containers voor allerlei soorten afval: hout, bouwpuin, maar ook tuinafval. Er zijn bedrijven te vinden waar de bouwcontainer wordt verhuurd en vervolgens met puin en al weer mee wordt genomen. Ideaal voor een schone klus.

Kosten

Wees altijd op de hoogte wat het je gaat kosten. In veel landen beginnen mensen met bouwen en als er even geen geld meer is, ligt de bouw soms jarenlang stil. Dat is in Nederland natuurlijk heel anders. Je wilt dus zorgen dat je genoeg geld hebt op je bankrekening om de uitbouw of de nieuwe dakkapel te bekostigen. Een manier om de financiering rond te krijgen is bijvoorbeeld een lening aan te vragen bij de bank.

In het kort

Denk dus goed na voor het verbouwen over wat je wilt, of je er geld voor hebt, of het mag wat je wilt en door wie je het laat doen. Zo voorkom je een hoop frustratie en kan jij je richten op het inrichten van je nieuwe kamer of keuken. Je zal er optimaal van genieten.